Tillbaka till Välkommen till Max Backstrom...

TERRAGEN

Tillbaka till Välkommen till Max Backstrom...

Jag tror att programmet Terragen befinner sig i utvecklingsstadiet, eftersom den nyaste version jag hittat är version 0.9.19. Trots det känns programmet stabilt och jag har inte varit med om att det kraschat eller hängt sig många gånger. Terragen är kanske inte lätt att komma in i, utan viss vägledning. Trots det tycker jag ändå att de olika funktionerna är lätta att hitta, då man en gång sett var de finns. Häng med på en liten demonstration.

Programmet Terragen

Börja med att klicka på Generate Terrain, först i fönstret "Landscape" sen i fönstret "Generate Genesis". Klicka på Close i fönstret "Generate Genesis". Programmet har skapat ett "Landskap" med höjdskillnader. För att se resultatet kan du klicka på Render Preview i fönstret "Rendering Control". Om du inte ser ett landskap i Render Preview kan det bero på att "kameran" befinner sig under markytan. Testa i så fall att med vänster musknapp klicka på en annan plats i den lilla rutan längst ner till höger i "Rendering Control". Vänster musknapp använder du för att ändra kamerans riktning.

För att se en större bild av resultatet klickar du på Render Image. Bilden du ser är uppbyggt av ett antal ganska stora polygoner (tror jag det heter). För att dessa ska se mindre ut, så att landskapet blir mer realistiskt, klickar du på Image Size, sätter en bock i rutan för Lock Aspect Ratio och ökar storleken (antal pixels) på bilden. Eftersom du troligen inte har en registrerad version av Terragen, får du inte skapa en bild större än 1280x960 pixels. Ju större bild man skapar, desto längre tid tar det för datorn att rendera den. Därför kan det vara bra att först skapa en mindre bild och då man är nöjd med landskapet, ändrar man storleken för att få ett bra resultat att spara.


Home