Tillbaka till Datoravdelningen

CUBASE SYNKRONISERINGSPROBLEM

Tillbaka till Datoravdelningen

Problem med synkronisering i CubaseVST 3.5

Jag har haft vissa kompatibilitetsproblem mellan Cubase, Gravis PnP-ljudkort och AMD 333MHz, den ena musikdatorns moderkort. Här beskriver jag problemets karaktär och hur jag löser dem. Längre ner i texten presenterar jag en metod att skapa en backup för datorns operativsystem tillsammans med den konfigurering som existerar då allt fungerar som det ska.

Problem med synkronisering mellan det inspelade och var det hamnar efter inspelning, har gjort att jag fick ta hjälp av Peter, en av musikerna i gruppen Sapphire. Han är en erfaren användare av Cubase Sequenserprogram. Med Peters hjälp har jag kollat några av de åtgärder som kan hjälpa mig med mina problem, avseende inställningar i Cubase.

Vid en inspelning där
jag spelar en ton i
början av takt 5, hörs
tonen exakt samtidigt
som den spelas.
Problemet är att då
jag därefter lyssnar
på den inpelade tonen,
upptäcker jag att den
spelats in tidigare än
jag avsåg.

Keylist Editor
En åtgärd: Under menyn
Audio, System, finns
ett fält med rubriken
MIDI to Audio Delay.
Som default är värdet
0 Samples.
Detta värde ökade jag
till det maximala
10 000 Samples.

Efter denna ändring kommer
det inspelade närmare
takt 5, men inte ända fram.
Därför återställer jag
värdet till 0 Samples igen
.

Efter varje ändring har jag
sparat den fil Cubase alltid
startar med, def.all
Därefter startar jag om
Cubase för att kolla att
ändringarna slagit igenom.

Audio System Setup
Nästa åtgärd är att
ändra i menyn Options,
Synchronization, i fältet
med rubriken MROS/System
Resolution. Standardvärdet
för System Preroll är 50.
Detta ökar jag till det
maximala 2000.

En snabb test visar att
synkroniseringen är OK.

Kanske kommer jag att
installera en nyare
version av DirectX,
då denna hanterar
kommunikationen mellan
kärnan i operativsystemet
och ovanliggande
applikationer bättre än
ASIO Multimedia Driver.

Synchronization

Nya synkroniseringsproblem, 13 augusti 1999

Under våren 1999 installerade jag version 6 av DirectX. Latency-värdet sjönk drastiskt. Det borde vara bra i dessa sammanhang, men synkroniseringsproblemen ökade. Samma problem som nämns här ovanför insträffade men med den skillnaden att nu var det omöjligt att korrigera. I fältet med rubriken MIDI to Audio Delay kunde jag inte längre öka till 10 000. System Preroll kunde jag bara öka till 1024. Det är för lite och leder till att jag har kvar synkproblemet. Jag har försökt att avinstallera DirectX med hjälp av kontrollpanelens "Lägg till/ta bort program" men där ges jag bara möjlighet att upgradera, inte avinstallera! Jag har dessutom provat att installera en äldre version av DirectX för att, så att säga "backa", till en äldre version. Den första versionen av DirectX fungerade ju trots allt. Detta gav inte önskat resultat.

Kombinationen med AMD-processor, GUS PnP-ljudkort , CubaseVST och DirectX fungerar inte som det ska

Jag bestämde mig för att börja från början. Det innebär att formattera hårddisken och göra om allt från start. Suck...

99-08-12 har jag blivit färdig till och med installation av ljudbanker. Hur jag fick ljudkortet att fungera kan jag inte helt korrekt redogöra för. Men en sak kan jag säga:
Jag ersatte C:\autoexec.bat och C:\WINDOWS\system.ini med de gamla versionerna som jag sparat undan på D:\partitionen. Därefter editerade jag i C:\WINDOWS\system.ini bort de rader som vid uppstart av datorn gav orsak till blådump på skärmen. Hur det går i fortsättningen återkommer jag till, då jag hinner fortsätta med denna underliga "hobby"...

Synkroniseringsproblem fortsätter, 17 augusti 1999

Efter installation av Cubase version 3.5 går det att ställa in "System Preroll" till värdet 2000. Efter detta fungerar MIDI-inspelningar som de ska. Därefter uppgraderar jag till Cubase VST/24. Nu går "System Preroll" maximalt att ställa på 1024 och MIDI-inspelningen kommer för tidigt igen.

Nästa steg blir att börja om från början med att formattera C:\-partitionen på hårddisken och installera Windows98 med mera, en gång till... Jag provar denna gång att installera drivrutiner för ljudkortet enligt hur man bör göra, men det fungerar inte alls. Därför kommer jag att jämföra C:\autoexec.bat och C:\WINDOWS\system.ini med motsvarande filer som jag tidigare sparade på den nyskapade D:\-partitionen. För mig är det intressant att se vad som skiljer dessa filer åt. Längre har jag dock inte kommit ännu eftersom livet i övrigt gör sig påminnt på allehanda sätt.

Jag återkommer mer mer information då jag har tid :-)

Synkroniseringsproblem lösta, 18 augusti 1999

Äntligen rockar det som det ska. Denna morgon drog jag igång datorn och trixade lite till. Ljudkortet fungerar som det ska!

Efter det installerar jag grafikdrivrutiner och Cubase 3.5. System Preroll går att ge värdet 2000 och därefter fungerar MIDI som det ska. Ljudet spelas in exakt på den takt jag trycker ner tangenten på synten. Inte mycket att vara glad över tycker nog de flesta, men för mig innebär det att jag äntligen kan fortsätta att göra inspelningar kombinerade med MIDI och audio.

Backup av operativsystem och fungerande konfigurering

Dokumentation 99-10-28

Det finns många sätt att skapa en backup. Jag använder mig av en metod som jag tycker är smidig. Windows 95/98 och Windows NT har ett register, innehållande mycket information som inte kan kopieras och återskapas hur som helst. Ett program som klarar att spara och återskapa all information på den plats där det ska vara, inklusive registret, heter Ghost. Med detta program gör man en avbild av allt som finns på hårddisken, exakt där det ligger. Avbilden, ghost-imagen blir en stor fil som innehåller allt man behöver. Filen kan komprimeras då den skapas och tar på så sätt mindre plats än originalet.

Om man får problem (till exempel en hårddiskkrasch) och behöver installera om operativsystem, drivrutiner och alla program, startar man programmet ghost och väljer att läsa tillbaka den ghost-image man tidigare skapat. Efter tio minuter fortsätter man med det man höll på med innan, att skapa musik.

Låter det som trolleri? Jag ska förklara hur jag har gjort.

Att skapa en ghost image

Den version av Ghost som jag använder, är dosbaserad. Jag har först skapat en Win98-bootdiskett. På disketten har jag också kopierat in Ghost.exe. För att kunna spara en fil som är lika stor som alla filer på hårddisken tillsammmans, måste det finnas en plats att lägga denna fil på. Ett alternativ är en hårddisk som installeras på samma dator. Jag har däremot använt en SYQEST SYJET. Den kopplas till skrivarporten (LPT1) på baksidan av datorn. SYJET är en transportabel hårddisk, kan man säga. Det finns flera varianter på detta. ZIPDRIVE är en variant.

Bootdisketten innehåller i mitt fall även drivrutiner för denna transportabla hårddisk. Efter att jag bootat datorn med disketten ser jag att hårddisken har enhetsbokstav C:\ och den transportabla hårddisken har enhetsbokstav D:\

Jag startar Ghost.exe och väljer "Load disk to image". Som disk anger jag C:\ och jag väljer att spara imagen som D:\MusikPC.img. Efter en timmme (det går inte fort) är filen MusikPC.img färdigskapad.

Nästa steg för mig, som lånat en SYQUEST SYJET, är att bränna en CD med mina musikdatorers ghost-filer. Det smidigaste är att också lägga en kopia av Ghost.exe på CD:n och se till att CD:n görs bootbar.

Att återskapa en dator från en ghost image

Vid behov tar man fram CD-skivan och ser till att datorn bootar på CD-enheten. För att möjliggöra detta kan man behöva ändra i "Boot options", i datorns bios, i datorns setup. Då datorn därefter bootat på CD:n startar man Ghost.exe. Valet "Load image to file" gör att hårddisken får en identisk kopia av hur den såg ut då imagen skapades. Att läsa tillbaka en image från en CD kan ta 5-15 minuter. Man behöver inte formattera hårddisken med Fdisk innan. Det tar Ghost.exe hand om.

Hitills har jag inte behövt använda de "ghostar" jag skapat för mina två musikdatorer men jag ser fram mot den dag allt kraschar :-) Först då får jag en bekräftelse på att det fungerar som jag tänkt mig.

Då jag inte gör musik, det vill säga i mitt dagliga arbete, skapar jag regelmässigt en ghost-image av datorer som är konfigurerade för att passa många av mina kunders datorer. I arbetet har jag många gånger haft användning av detta. Istället för att lägga ner tid på felsökning är det ofta mer effektivt att återskapa en dator från en ghost-image. Detta kräver naturligtvis att användarna sparar egna dokument och filer på en gemensam server, istället för att spara på den egna hårddisken.


Home