Tillbaka till Musik

TASCAM PORTASTUDIO244

Tillbaka till Musik


Tascam PortaStudio244

Allt i ett, komplett set

Med en 4-kanals bandspelare kan man skapa musik som innehåller mer än fyra instrument. Det kan göras på många sätt. Jag kommer att presentera två. Men först lite mer information.

Varje kanal, eller spår, kan panoreras, oberoende av de andra kanalerna. Det innebär (som exempel) att trummorna på spår-1 kan fås att låta i mitten av ljudbilden. Gitarren på spår-2 kan vridas (panoreras) långt åt vänster och synten på spår-3 långt åt höger. Sången slutligen, på spår-4 panoreras till mitten. På detta sätt kan fyra "röster" eller instrument, som är inspelade i mono, skapa en ljudbild i stereo.

Med detta i bakhuvudet går vi in på inspelningsmetoderna.


Inspelningsmetod 1

Då jag slutligen mixar ner det färdiga resultatet till en tvåspårsbandspelare (vanlig stereokassettbandspelare) panorerar jag spår-4 och spår-3 till någonstans i mitten av ljudbilden. Spår-1 och spår-2 lägger jag långt till vänster respektive höger.

Resultatet är en inspelning där trummis, basist, gitarrist och den som spelar keyboard samt sångaren befinner sig mitt på scenen. De som "körar" hörs på varsin sida om de övriga.


Inspelningsmetod 2

Allt som hittills spelats in, finns på spår-1 och spår-2. Man kan fortsätta enligt samma princip hur länge som helst, men för varje pålägg blir ljudkvaliten sämre, i synnerhet ljudkvaliten på det man spelat in först.

I slutmixen till en tvåspårsbandspelare, lägger jag dessa två spår långt åt vänster respektive höger. På de två kanaler som "blivit över", gör jag separata inspelningar. Det kan vara en fördel att spela in sången på dessa, för att ha möjlighet att mixa sången till lämplig nivå.


2007-05-02 använder jag datorn då jag spelar in men jag använder fortfarande PortanStudions mixerdel för att ta in ljuden till datorn. Jag har hittat ett skönt basljud då jag ställer equalizern som på bilden.

Ökar ett antal dB (GAIN) runt 8 kHz (FREQ) och tar bort ett antal dB vid 1 kHz.


Här kommer en bildserie på olika delar av PortaStudio244

Home