Tillbaka till Välkommen till Max Backstrom...

NYHETER 1998

Tillbaka till Välkommen till Max Backstrom...

Innehållsförteckning

Nyheter 1999
98-12-19 Egen sida på www.mp3.com/MTC
98-12-08 Flera länkar i en bild
98-12-06 Transparanta gif-bilder med LView
98-11-28 Text till länkar nu gif-bilder, på hemsidorna
98-11-18 Helt ny layout på hemsidorna
98-11-17 Nyheter på knopsidorna
98-11-15 Fler låtar på www.mp3.com/
98-10-04 Ny sida med knopar
98-10-03 Skickat mail till P3:s "Demo"
98-09-26 Tanka upp egna låtar till www.mp3.com/
98-09-10 Köpt mer RAM-minne
98-08-26 Har spelat in egen musik på Audio CD
98-07-27 Vill spela in egen musik på Audio CD


98-12-19 Egen sida på www.mp3.com/MTC
Nu har jag registrerat www.mp3.com/MTC. Den adressen är lättare att komma ihåg än adressen till min hemsida. På www.mp3.com/MTC finns flera av mina låtar upplagda i mp3-format och där finns dessutom en länk till min hemsida hos swipnet http://home8.swipnet.se/~w-88258.
Innehållsförteckning

98-12-08 Flera länkar i en bild
Det går att skapa flera länkar i en bild. Frontpage tar hand om det på ett galant sätt, men använder man Notepad, får man istället fixa en del själv. Ett exempel på HTML-kod för att ange dessa länkar, kan du se här:

<
MAP NAME="studio">
<AREA SHAPE="RECT" COORDS="32, 100, 113, 175" HREF="1040stfm.htm">
<AREA SHAPE="RECT" COORDS="42, 245, 140, 330" HREF="dator.htm">
</MAP>
<img ismap usemap="#studio" src="../images/studio.jpg" border="0" height="409" width="294" alt="Klicka på någon av datorskärmarna">
</a>

Koordinaterna som anges är i tur och ordning X och Y-koordinat i övre vänstra hörnet samt X och Y-koordinat i nedre högra hörnet. Koordinaterna kan man till att börja med gissa sig till. Därefter är det bara att testa, hur bra man lyckades i Internet explorer eller Netscape. Det blir lite hackande, men efter en stund hittar man rätt. Testa med musen på den bild som finns överst på min länk med Bilder.
Innehållsförteckning

98-12-06 Transparanta gif-bilder med LView
Med LView kan man lätt göra Gif-bilder transparanta. Det innebär att en enfärgad bakgrund i en vanlig fyrkantig bild tas bort, så att bakgrundsfärgen på sidan syns som bakgrund till bildobjektet, istället. Som exempel kan du titta på sidan med Bild på alla knopar, så förstår du vad jag menar. För att åstadkomma detta väljer du i LView att spara en bild som GIF 89a. Om bilden tidigare hade annat format än GIF, får du avsluta LView. Starta LView och hämta den nysparade bilden igen. Gå till Retouch-meny och välj Background color. Om bakgrundsfärgen är vit, är det lämpligt att i Mask selection using-alternativet välja Black. Markera med vänster musknapp den färg som ska ersättas. I exemplet med en vit bakgrund är det alltså en vit ruta du ska klicka på. Därefter klickar du på OK och sparar denna bild innan du avslutar LView. Det är allt som behövs. För att veta hur stor en bild är, i antal pixels, ger kommandot Ctlr-R (Edit-menyn, Resize) rätt storlek på bilden.
Innehållsförteckning

98-11-28 Text till länkar nu gif-bilder, på hemsidorna
Jag har ritat knappar i MsPaint där jag lagt in rubriktexten, som länkar till mina sidor. För att spara dem i gif-format (tar mindre plats) har jag använt kopieringsfunktionen Ctrl-C i MsPaint, varefter jag har startat LviewPro för att där klistra in, med dess funktion Shift-Insert. På så sätt blir bilden (knappen/länken) exakt så stor som jag vill ha den, då jag sparar den i gif-format. Bakgrunden på mina sidor har jag också bytt ut. Den blå bakgrund jag nu använder, skapade jag genom att scanna in en metallfoliepåse, som använts för RAM-minnen. Denna något skrynkliga metallfoliepåse kopierade jag sen en liten del av, i LviewPro och gjorde bilden ljusare. På så sätt fick den en ljusblå nyans. Ganska diskret och snygg tycker jag själv.
Innehållsförteckning

98-11-18 Helt ny layout på hemsidorna
Jag har ändrat en hel del i layouten på samtliga sidor. Bland annat har min logotype, som finns på båda sidor om rubriken på alla sidor, fått en ny design. Logotypens funktion är att ta dig upp en nivå, i sökvägen på mina websidor.
Innehållsförteckning

98-11-17 Nyheter på knopsidorna
Jag har lagt upp totalt åtta knopar och ändrat på knopsidornas enhetliga layout. De samlade knoplänkarna ligger nu överst på varje sida istället för längst ner. På en sida har jag lagt upp bilder på samtliga knopar. Det som fått mig att forsätta arbetet med knopsidorna är min sons intresse för att slå knopar. Christoffer är 6 år och kan utan problem slå en grimskaftsknop, stoppknop och åtta.
Innehållsförteckning

98-11-15 Fler låtar på www.mp3.com/
Nu har jag närmare tio låtar på www.mp3.com/
Innehållsförteckning

98-10-04 Ny sida med knopar
Jag ska lägga upp text om knopar och bilder på några knopar som jag tycker är bra att kunna. Även om denna del skulle kunna växa sig stor, tror jag att jag inte tar mig så mycket tid som det kräver.
Innehållsförteckning

98-10-03 Skickat mail till P3:s "Demo"
P3:s program "Demo" har gjort mycket reklam i radion. Jag har skickat email till programmet och bifogat information om min musik. Är detta program avsett för tonåringar som gör musik? Jag vet inte, uppriktigt sagt.
Innehållsförteckning

98-09-26 Tanka upp egna låtar till www.mp3.com/
Jag har nu lagt upp några av mina låtar på siten www.mp3.com/. MTC More To Come är namnet på mina musikprojekt och själv heter jag som bekant Max Backstrom.
Här kan man lägga upp egen musik, som man konverterat till mp3-format. En av fördelarna med detta är att man, till skillnad från rutinerna med Swipnet-abonnemanget slipper använda modem, för att tanka över stora mp3-filer. Det går utmärkt att använda en fast lina från varfri plats.
På denna site väljer man vilken genre man vill tillhöra. Jag har valt att tillhöra "Alternative". Tyvärr kan man inte lägga upp egen musik som låter klassisk, under genren "Classic" och reggaelåtar under genren "Reggae". Alla låtar en grupp eller musiker tankar upp, måste ligga i samma "katalog". Hittills finns ungefär 90 titlar under katalogen "Alternative" och fyra av dessa titlar är mina. Fler ska det bli! Två till är på gång.
Innehållsförteckning

98-09-10 Köpt mer RAM-minne
Nu har jag köpt 2 stycken 32 MB minnen. Dessa tillsammans med två 8 MB minnen ger mig 80 MB RAM till wave inspelningar. Detta ger mig den möjlighet jag tidigare saknat, att kunna spela in 6-7 minuter långa låtar i Wave-format, med 44 KHz samplingsfrekvens.
Innehållsförteckning

98-08-26 Har spelat in egen musik på Audio CD
Ovanstående framtidsplaner är till stor del redan förverkligade. Jag har spelat in audio CD med 17 egna låtar. Innan det var möjligt fick jag först sampla om alla låtar från 33 kHz till 44 kHz. CD-brännaren vägrade att bränna "icke CD-kvalité". Tio skivor är färdiga och distribuerade till intresserade i min omgivning. För att underlätta fortsatt kopiering har jag separat bränt ytterliggare en skiva med alla låtarna men i Wave-format och mp3-format. På så sätt kan jag lätt göra nya kopior av audio CD:n när jag önskar.

Jag har nu investerat i ett Controllerkort för SCSI-diskar och installerat 2 GB-hårddisken. Tyvärr återstår knaster vid inspelning till Wave-format då jag spelar in direkt till HD. Jag har dock provat att spela in ett kortare stycke till RAM-minnet (2 minuter => 20MB, 44 kHz Stereo). Här låter allt kristallklart. En plan inför framtiden är därför att köpa mer minne, totalt 64 MB eller 128 MB bör jag ha tillgång till för att kunna spela in 4-10 minuter långa stycken.
Innehållsförteckning

98-07-27 Vill spela in egen musik på Audio CD
Modesta framtidsplaner är att spela in en del av min musik på audio CD. Det kommer att ske under sommaren/hösten-98. Jag har dock vissa problem med att (som ett första steg) spela in musiken i Wave-format, på PC:ns hårddisk. En gammal 500 MB hårddisk och 32 MB RAM är tydligen inte tillräckligt, utan ger bieffekter i form av knaster på inspelningarna. Datorn har helt enkelt svårt att hinna med. Jag har dragit ner samplingsfrekvensen från 44 KHz till 32 KHz för att det över huvud taget ska vara möjligt.

En annan av mina framtidsplaner är att skaffa ett SCSI-kort för att kunna koppla in en 2 GB SCSI-hårddisk, som ligger och väntar (SCSI är snabbare). Dessutom ligger en 90 meters DAT-bandspelare och väntar på att ta backuper på allt av värde.
Innehållsförteckning


Home