Tillbaka till Musik

Projekt MM400 (Mini-Magitron 400)

Tillbaka till Musik

Jag älskar ljuden från instrumentet mellotron. Den modell som var vanligast hos turnerande band på 1970-talet hette M400. En renoverad mellotron är dyr och kräver en hel del service.

Jag har en idé. Jag har tre fina plywoodskivor som ligger och väntar på att användas och jag vill ha en Mellotron. Jag kanske ska bygga en "whannabe"-mellotron... Om jag bygger en mindre modell av en M400 med mina plywoodskivor och stoppar i en dator och ett Midi-keyboard, så har jag ju nästan en mellotron. Ja, jag vill ha en "möbel" som ser ut och låter som en "riktig" mellotron men är mycket mindre.

Här är två bilder som visar hur M400 ser ut i originalutförande.

Jag har gjort en skiss med de mått som kan vara aktuella.

Som framgår av bilderna här ovanför är min tanke att bygga en möbel som ser ut som en M400 men till skillnad från originalet innehåller ett MIDI-keyboard, en dator och ett par datorhögtalare. Lite fusk kanske men med stor sannolikhet mer driftsäkert än originalet. Jag förväntar mig inte att få respekt från någon sann mellotronälskare, men det är en kul idé, tycker jag.

2007-09-13 Jag vet ännu inte om projektet blir av. Det har funnits några hinder på vägen. Idag har jag dock kommit förbi flera av dessa hinder och det ser ut som att det inte längre finns något hinder i vägen.

Detta finns idag:

 • Laptop utan MIDI-kontakt (men två USB-kontakter finns)
 • MIDI-keyboard med MIDI-kontakt - "Din 180-graders"
 • MIDI till USB-interface
 • Datorhögtalare
 • Plywood

Datorns inbyggda ljudkort är inte av bästa kvalite och den har lite lång latency (fördröjning). Efter att jag minskade på storleken på "buffersize" i Cubase, fick jag idag ner latencyn från 43 ms till 21 ms. Det fungerar dock hjälpligt att spela med 43 ms latency, då det är fråga om mellotronljud, tycker jag.

2007-09-14 Jag har testat och det är inga problem med 21 ms latency. Jag har också hittat hur jag ska göra för att byta mellan olika mellotronljud via MidiSmart-keyboardet. Man byter mellotronljud genom att trycka ner knappen "Program Change" samtidigt med en tangent nere till vänster på MidiSmart, följt av tangenten det står Enter under. Under tangenterna längst till vänster finns siffrorna 1, 2, 3 och så vidare upp till siffran 0. Det här innebär att jag kan växla mellan tio mellotron-ljud från Midi-keyboardet, utan att röra datorn. Härligt att projektet rullar på och att detta fungerar.

Nästa steg kan vara att såga till sidostyckena från en plywodskiva, för att sen kolla vilka mått som ska gälla för resten.

Jag märker att det inte är det lättaste att få rätt proportioner innan man ska såga. Det här ser ut att luta mer än det ska göra. Max bredd på möbeln kan jag tänka mig är 50 cm. Jag ska planera om strecken på plywood-skivan.

Det blir andra mått på lådan, med 60 cm höjd istället för 78cm (en ruta = 5 cm).

Har inte hunnit såga ännu. Funderar på hur det blir snyggaste snitt med sticksågen. Kanske maskeringstape där sågsnitten ska vara...

Undertiden roar jag mig med att vika en liten modell av bygget för att få proportionerna. Tyvärr saknar modellen den lutande fram och baksidan som ska vara.

Vill man vika en mini-mellotron själv kan man kanske skriva ut den här bilden eller göra något liknande.

2007-09-23

Det är dags att börja såga nu denna vackra höstdag i september.

Sticksågen kommer till användning. Sen slipas alla delar med sandpapper.

Därefter ställer jag några delar mot varandra för att få en ide om resultatet. Jag åker till brädgården och köper fyra meter ohyvlat virke 2,5cm x 2.5 cm och skruvar för alla lister i lådan , som väggar och annat ska skruvas mot (totalt c:a 40 kr). Senare kommer jag limma listerna, med det får bli senare. Först vill jag få ihop en möbel. Hmm, den påminner faktiskt lite om den där leksaksspisen som de små barnen leker med på dagis.

Första listerna är fastskruvade och arbetet fortskrider.

Det börjar mörkna ute och det är kallare nu. Men jag fortsätter skruva ihop så många delar jag kan.

Understa hyllan med plats för laptop och ett 230 Volts-grenuttag. Jag har upptäckt att min laptop inte får plats med skärmen i uppfällt läge då jag lägger på locket på MM400.

Andra hyllan med plats för Midi-keyboard.

Slutligen på med locket. Så här ser den ut än så länge.

2007-09-24 Jag går vidare med att:

 • göra kanten framför Midikeyboard lägre.
  - Har mätt och ritat hur jag kommer att såga två centimeter ovanför hyllan.
 • Sätta en stödlist på var sida om datorn för att hålla den och hyllan på rätt plats.
  - Har istället ändrat på vinkeln på den list som datorhyllan vilar mot och har slipat på övre kanten av plywoodskivan under hyllan.
 • Göra en "hylla" liknande M400:s på vänster sida om Midi-keyboard.
  - Efter en del funderingar har jag en ganska klar bild av vad jag ska göra med utrymmet till vänster om keyboardet, där en riktig M400 har sina reglage för on/off, volym, ton, pitch och val av ljud (tre lägen).
 • Putsa alternativt såga lite på några lister som inte sitter optimalt ännu.
  - Har kapat änden på några lister som var lite för långa.
 • Göra platser för datorhögtalare i botten av möbeln och dra sladdar från dessa till 230 V och datorns hörlursuttag.
  - Inte påbörjat.
 • Dra sladd från hörlursuttag till ett uttag för en gitarrkontaktshona nere till höger.
  - Inte köpt kontakt ännu. Ska köpa kontakt, borra hål och löda sladd.
 • Göra så att det går att nå och reglera ljudnivån via laptopens hörlursuttag.
  - Måste i så fall göra nån slags öppning eller lucka till höger (under Midi-keyboard) där laptop finns.
 • Försänka för skruvskallar.
  - Kommer senare.
 • Måla MM400 vit.
  - Kommer senare.

2007-09-26 Igår kväll fortsatte jag med arbetet.

Har sågat kanten framför Midi-keyboard, som nu är lägre med vänster sida avrundad. Har också köpt kontakter som jag ska löda för att kunna koppla en sladd från laptopens hörlursuttag till "hyllan" på vänster sida av Midi-keyboard. Där ska man kunna reglera volymen och koppla MM400 till en gitarrförstärkare.

För att kunna koppla sladden från datorns hörlursuttag i stereo till gitarrtelekontakten i mono hörde jag i butiken Labb Elektronik på Tjärhovsgatan på Södermalm, att man löder en 1 kohm resistor på vardera signalsladd och löder ihop dessa till monosignalen på gitarrtelekontakten. Jag har inte själv erfarenhet av detta, så jag vet inte om det är rutin att göra så men informationen, som kom från en kund som stod bakom mig i butiken, verkade vederhäftig. Det kändes som att han var säker på sin sak och visste hur man ska göra. Jag har monterat en till (formsågad) list för att hålla plywoodhyllan under potentiometern på plats med en skruv och även frontens överkant. Nu finns även ett hål nere till höger, för att kunna koppla sladdar och reglera volymen vid datorns hörlursuttag. Det hålet blir inte snyggt men kanske kan maskeras på lämpligt sätt senare, då möbeln målas vit. Just det, målas vit gör den senare men...

...eftersom man kan trolla med färger i Photoshop, gör jag det. Volym-potentiometer och kontakt för att koppla till extern förstärkare är på plats. Det var en angenäm överraskning att se hur den kommer kunna se ut. Jag tycker möbeln är vacker och man kan lätt se att den har drag från originalet M400.

MM400 är inte identisk med originalet M400, men ganska nära...

2007-09-30 - Jag har gjort en första filmsekvens om min unika Mini-Magitron.

Jag har försänkt alla hål för skruvskallarna och nu är möbeln färdigmålad. Tog gammal vit färg som blev över efter att jag målade båten inuti tidigare. Då vita färgen torkat har jag satt fast potentiometern och gitarrtele-honan för att kunna koppla MM400 till en gitarrförstärkare eller ett PA. Jag lödde fast två resistorer enligt tidigare tips. Den potentiometer jag använder är på 100 kOhm men den sänker inte volymen till noll utan till ungefär 60% av full volym. Jag tror den är användbar så också. Annars är det bara att löda loss inkommande resistorer och utgående sladd som går till telehonan och sen byta till en annan potentiometer. Bör det i så fall vara en potte på 500 kOhm kanske?

Nu har den kommit på plats tillsammans med sina vänner i "studion". Det som återstår att göra är att göra ett par svarta fötter under, som den ska stå på. Samtidigt ska jag göra ett hål under där sladden från 230V-dosan ska ledas ut. Tror det är mest diskret att ta ut den där.

2007-10-01 - Jag har gjort en ny film om min unika Mini-Magitron.

Jag har gjort en sak i plast som läggs över Midi-keyboard för att dölja delar av det.

Här ligger det på plats med sina två hål för knapparna som används för att byta ljud.

230V-grenuttag är fastskruvat i en av listerna i lådan.

Nedanför, på botten av lådan är datorhögtalarna fixerade med hjälp av ett resårband (som vid behov kan spännas). Fastsättningen av resårbandet kan ses underifrån på nästa bild, då MM400 ligger ner på golvet.

I botten av möbeln har jag nu gjort ett lagom stort hål för sladden från 230V-dosan.

230V-sladden kommer ut bakom MM400 och jag har ställt den på provisoriska "fötter". Senare ska jag ordna svarta fötter som troligen kommer vara lite högre, som på M400.

Fötter med liknande form som M400:s är fastskruvade. Dessa ska målas svarta. Här ser man tydligare hur högtalarna är fästade med ett resårband.

Fötterna på plats, en grynig bild tagen i dålig belysning.

Nu har jag laddat föjlande ljud i respektive ordning.

 1. Violins MkII
 2. 3 violins Chamberlin
 3. 16 violins
 4. Cello Chamberlin
 5. Brass MkII
 6. 8 voices choir
 7. Boys choir
 8. Female voice Chamberlin
 9. Flute
 10. Flute Chamberlin

Ljuden nås på detta mini-midi-keyboard, via:

 • knappen "Program change"
 • val av nummer (finns 1, 2 o.s.v. till 0 under tio tangenter till vänster)
 • tryck på Enter (finns längre till höger under tangenten F)

En ny film med bra ljudkvalite:

Nu har jag kommit på ytterliggare en anledning varför jag älskar
MM400 (Mini-Mumin 400). Nog påminner den lite om mumintrollen?

Min är den längst till vänster.

Nya fötterna svartmålade men har knappt torkat än

Detaljstudie från det som visar sig vara mer kontroll för diskant än volym.

Jag har lånat hem en stormembransmik och mixer från min segelbåtsgranne.

Ska testa för att se om det är mycket bättre ljud att spela in med detta än via mina dynamiska mikrofoner och Porta Studions mixer. Alla mina mikrofonstativ har jag tillverkat av gamla skrivbordslampor.

MM400, as ready as she can be!


Home