Tillbaka till PDA/Psion 3C, första sidan

PDA eller H/PC

Tillbaka till PDA/Psion 3C, första sidan


Psion Series 3C. 
Klicka för att se en stor bild

Vad står begreppet PDA och H/PC för?

Jag har köpt en PDA. Du kanske undrar vad begreppet PDA står för? PDA är en förkortning av de engelska orden Personal Digital Assistant, vilket i korthet betyder en dator som är så liten att att den får plats i fickan. Ett annat namn för dessa små datorer är Handdator, eller H/PC, vilket står för Handheld Personal Computer.

Olika typer av PDA

Det finns olika varianter av PDA. En populär modell är Palm V. Den har en liten penna som man "stenograferar" med, istället för ett tangentbord. Många föredrar dock att mata in texten på ett tangentbord istället, precis som på en vanlig dator. I den grupp av PDA som har ett tangentbord, finns några olika varianter. Många av dessa använder Windows CE, som operativsystem. Andra använder ett operativsystem som heter EPOC. Innan Psion utvecklade 32-bitars EPOC operativsystem till sin Psion 5, använde de sitt 16-bitars EPOC i Psion 3C. En väsentlig skillnad mellan Windows CE och Psion är att Psions operativsystem drar mindre ström och att programmen i en Psion är mindre minneskrävande. Man kan säga att Psion är smartare konstruerad, om man vill...

Vad kostar en PDA

En ny PDA kostar allt från 3000 kronor till c:a 7000 kronor. På begagnatmarknaden finns de i många prisklasser, beroende på vad man vill ha. En Psion 3C med 1Mb minne kan man köpa för c:a 1000 kronor. Jag hittade min i en affär på Södermalm i Stockholm, som inriktar sig på att sälja begagnade elektronikartiklar bland annat. För att kunna utnttja en PDA på ett mer effektivt sätt, bör man ha en möjlighet att koppla den till en dator, hemma och på arbetet. För att en Psion 3C ska kunna kommunicera med datorn krävs en seriell kabel och ett program som heter PsiWin, till datorn. Detta kostar ytterliggare 700 kronor.


Psion 3C
Tillbaka
Home